NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС
ТАГОВЕ
ПОСЛЕДНО В BR TV
Fiberglass and Megapixels
Тълпи от фотографи пристигат на Хаваите всяка зима...
Quiksilver Cypher Vision
Вижте Дейн Рейнолдс, Джулиан Уилсън, Жереми Флорес...
Cancer To Capricorn - последния филм на Reef
Екзоични сърф дестинации, красиви жени и жаждата з...
КАЛЕНДАР
Blueroom
Ивент/България
Ивент/Свят
Core!
Музика
Други
легенда
АНКЕТА
През Новата година искам...
 първо да изтрезнея. После ще му мисля.
 нова екипировка
 да карам на Хаваите с нова екипировка
 да карам навсякъде с новата си екипировка
 само да карам с приятелите си. Друго не ми трябва.
Слънце, вятър и вода - Girls Go Windsurfing Camp 2006
29.04.2009 Bookmark and Share
Ако в последните дни на месец юни сте усетили липсата на женско присъствие във вашата квартална кръчма, ако в този период приятелката ви е напуснала загадъчно, сестра ви изчезнала безследно, колежката ви е излязла в болнични, а по-късно всички са се върнали с бронзов тен и усмивка на уста – то не се чудете, защото между 30 юни до 2 юли за първи път в България се проведе Girls Go Windsurfing Camp. Популярното в Европа и Австралия събитие, организирано от една от водещите марки за сърф  и фристайл облекла – Ripcurl, със съдействието на Vivatel събра на родния къмпинг “Златна рибка” момичета и жени с примамливото предложение за безплатно начално обучение по уиндсърф през деня и пак толкова безплатни барбекю, напитки и диджей партита на пясъка през останалата част от денонощието.

Мястото
За тези, които до сега не са имали път натам - Къмпинг “Златна рибка” се намира на 3 км северно от Созопол. В съседство, малко по на север в залива е и прословутият къмпинг Градина, което съвсем превръща местноста в арена за епични партита и забавно летуване, далеч от пренаселените Черноморски курорти. Целият залив е зелен и със страхотна плажна ивица. “Златна рибка” е може би едно от най-подходящите места за начално обучение по уиндсърф по българското Черноморие. Главната причина за това е почти винаги гладката вода, което се дължи на разположението на къмпинга дълбоко в Созополския залив. Благоприятните условия, в комбинация с високо квалифицираното обучение предлагано от местното сърф училище, предразполагат към бързото усвояване на основните стойки и чалъми, което означава, че за около 4 часа ти си вече изправен на дъската, порещ водата с вятър в косите и... пръски в очите (не знаех как да завърша римата.) Освен това, Майката природа не е забравила и по-напредналите уиндсърфисти, които също се чувстват добре тук, защото могат да се възползват от формиращата се ветрова дюза между о-в Св. Иван и Созопол.Сърф училища “Сироко”
Сърф училището на “Златна рибка”, където се проведе Go WindSurfing Camp, е едно от трите центрове за водни спортове “Сироко” около Созопол. Останалите училища са разположени на съседните къмпинги “Градина” и “Каваци”. Комбинацията от тези три бази предлагат оптимални условия, във всяка една възможна посока на вятъра в региона около Созопол. Съорганизаторите от сърф база “Сироко” са първата верига сърф училища у нас, която работи в България от 2004 година. Можете да закупите сезонна карта, която позволява ползването и свободното местене между всяка една от трите станции (в случай, че условията за деня на определено място са по-добри). Учителите и на трите училища са специално обучени и преподават по една и съща система на шест езика. Училищата предлагат голям избор на платна, всички размери дъски, обувки, неопрени, прапци. За повече информация посетете сайта в интернет - www.siroko-surf.com.

Уиндсърф в България
Уиндсърфът в България добива популярност с много бързи темпове. Само на базата на “Златна рибка”, се обучават около 200 нови уиндсърфиста на сезон. Нивото на каране се вдига постоянно, и на freestyle и на wave riding. В последно време в страната се появат много магазини и представители на почти всички марки, които съществуват в бранша. Условията в страната са изключително благоприятни за начинаещи, но за напредналите съществува проблем с това, че вятърът не е достатъчно силен и постоянен, поради което те по-често предпочитат да търсят по-голяма тръпка от каране в чужбина. Разбира се, в България също има дни, когато вятърът е силен, но те са по-скоро рядкост и често стават повод за събирания на сърфисти. Може би, добра идея за начинаещите е първоначално да наемат сърфове на които да се учат и след като установят от какъв точно сърф имат нужда, тогава да инвестират в екипировка. Пълното оборудване струва от 2500 лв. нагоре.
Girls Go Surfing

Идеята на провежданите до сега само в Западна Европа и Австралия събития от програмата “Girls Go Surfing” е да се предостави възможност на повече момичета и жени да усетят тръпката и свободата на този спорт. Досега в световен мащаб, по програмата са обучени над 10 000 жени ентусиастки. И ето че това лято, около четиредесет момичета от Пловдив, Бургас, Русе и София, на възраст от 10 до 45 години направиха своите първи стъпки в уиндсърфа в дебюта на Girls Go Windsurfing в България. Безплатното обучение беше придружено от организирани игри във водата, свободно каране и събиране на тен на плажа под непрестанния музикален съпровод по селекция на DJ Zion. Вечерите, веселото настроение продължаваше в близост до водата, подсилено от факлите забучени в пясъка, танците под звездите, вкусното барбекю, отворения бар за сметка на спонсорите, и всичко останало което ги съпровожда.

“Това беше едно уникално изживяване за мен. Беше супер яко. Преди не съм карала уиндсърф и не очаквах, че за два дена мога да се науча, но явно съм грешала. Не е толкова трудно, най-важното е да имаш желание и добри учители, които си разбират от работата, каквито бяха нашите на “Златна Рибка". Страшно много се забавлявах, а усещането е просто невероятно. Много се запалих и определено ще се кача отново. Даже след по-малко от седмица отивам отново на къмпинга с цел да карам. Партитата бяха луди, мисля, че никои не остана разочарован, всички много се забавляваха, а аз си прекарах наистина чудесно. Ще се радвам това да се повтори. А следващата година просто няма начин да пропусна да дойда отново!”
Николета Геровска от ПловдивПартито, бурята и последния ден
Предпоследния ден, сърф учителите говореха помежду си, че към къмпингът идвал силен вятър и дъжд. Предните два дена времето беше слънчево и спокойно и по нищо не личеше, че има основание за подобни упасения. Но ето, че ноща срещу неделя, в разгара на поредното парти на плажа, започна да се сипе обилен порой. Това хич не се отрази на доброто настроение - някак инстинкивно, почти всички се събраха под надвеса на сърф училището и като, че ли никои дори не обърна внимание на дъжда. Надушил излезналия вятър, Кони (един от сърф учителите) мигновенно заряза напитката си, светна фаровете на кола паркирала между надвеса и морето и мятайки се на един сърф се изгуби в мрака. Силуетът му периодично се появаше за части от секундата, сред едрите капки дъжд осветени от фаровете на колата, само за да изчезне отново в мрака.

Настъпи истинска буря. “Може ли една мента с грейпфрут?” “Какво да може една мента с грейпфрут?”. Все повече езици продължаваха да се оцветяват в зелено от разливащите се коктейли под надвеса - никой не възнамеряваше да спира да се весели, а и водната завеса, светкавиците, яката музика и бушуващо море със сигурност само зисилваха ефекта на купона. По-късно (вече в малките часове на следващия ден) един по един започнахме да довършваме питиетата си и да притичваме към близките каравани, бунгала и коли, а вятърът продължаваше да блъска дъждат с все същата сила.

Остатъка от нощта прекарах в палатка, която имах щастието да не пропусне нито една капка. Имах чувството, че това бе най-уютното място в света -  навън като че ли цялото море се изсипваше с всичка сила директно върху нас, а боговете бяха решили да превърнат нощта в ден, непрестанно биейки се със светкавици, всяка от тях разтърсвайки всичко наоколо. Тази нощ си припомних от детските си години възхищението и желанието ми да съм колкото се може по-близо до всемогъщата природата.Поради благоприятното разположение на къмпинга, при нас бурята се размина почти без никакви щети. На следващия ден в района беше обявено бедствено положение –имаше отнесени коли и палатки в морето, наоколо се говореше за срутени мостове, затворени пътища, наводнения. По обяд, когато бурята бе утихнала, излязохме на плажа. Там все още духаше студен вятър, който носеше едри капки дъжд. Не мога да повярвам, че вчера съм се разхождал по бански! В същото време, с настървен поглед в очите учителите и по-опитните уиндсърфисти и кайтъри бяха във водата за да се забавляват на благоприятните условия за каране. Скоро се събраха и повече хора да гледат - какъв по-добър урок за всички начинаещи от тази демонстация на по-опитните? Ситуацията малко ми напомни на това как през зимата, след силен снеговалеж в голяма част от страната е обявено бедствено положение, има затрупани коли и цели отцепени градове, хората не смеят да покажат носа си навън, а пък за нас това е райско време - само, да намерим начин да се доберем до планината, която крие много опастности, но и бездънна пудра ... ех, айде да идва зимата вече...

Текст: Oт брой 3 на списание Whiteroom.
Снимки: Момчи  КОМЕНТАРИ
1
Izi 03.07.2010 23:42
Коментирай...
име (задължително)
имейл (задължително)
smile wacko stare non chinese oui evilgrin ohmy devlish cry mad closedeyes sleep dry unsure glare wink doze mellow blink huh happy tongue biggrin sick laugh rolleyes biggrin123 lipssealed excl w00t cool hehe angry inquisitive confused sad surf ph34r pinch blush roule
код (задължително)
 NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС WHITEROOM.INFO
Blueroom.info Whiteroom.info
2002-2009 © BLUEROOM.info е част от WHITEROOM.info snowboarding e-zine. Всички права запазени.