NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС
ТАГОВЕ
ПОСЛЕДНО В BR TV
Fiberglass and Megapixels
Тълпи от фотографи пристигат на Хаваите всяка зима...
Quiksilver Cypher Vision
Вижте Дейн Рейнолдс, Джулиан Уилсън, Жереми Флорес...
Cancer To Capricorn - последния филм на Reef
Екзоични сърф дестинации, красиви жени и жаждата з...
КАЛЕНДАР
Blueroom
Ивент/България
Ивент/Свят
Core!
Музика
Други
легенда
АНКЕТА
През Новата година искам...
 първо да изтрезнея. После ще му мисля.
 нова екипировка
 да карам на Хаваите с нова екипировка
 да карам навсякъде с новата си екипировка
 само да карам с приятелите си. Друго не ми трябва.
Сърф етикетът, или десет начина как да не си изядем боя
19.06.2009 Bookmark and Share
Ако караш сърф отдавна, всичко това ти е до болка познато. Изнервял си се неведнъж, пускал си по някоя попръжня, но добре помниш времето, когато и ти си отнасял такава.

Сърф етикетът е нещото, с което всеки сърфист трябва да се съобразява, за да може да се чувства щастлив и в беопасност, когато в във водата. И естествено, всеки който нарушава неписаните правила бива изгледан строго, смъмрян, не в редки случаи изпсуван, а понякога дори леко поступван.


Знам какво си мислите в момента, но отговорът е “НЕ”. Няма да си изядете боя само защото сте се озовали на пътя на някой с повече опит от вас, но ако постоянно крадете вълни, пречкате се и в държанието ви липсва и капка уважение, то тогава има от какво да се притеснявате. С няколко думи – не се шашкайте, това не трябва да ви отказва и още повече – уважението е изключително важен фактор във всичко, което правим по време на нашия житейски път.

И така. Сърфът става все популярен, което естествено води до повече хора във водата. Морето и съответно океанът не са задния ни двор и ако всеки един от нас не се замисля, то те биха могли да станат дори смъртоносни. Има няколко неща, които всеки трябва да запомни.


Снимка: Александър Атанасов

Правило номер 1 – Предимство.
Сърфистът, който е най-близо до върха на вълната има предимство. Например ако вълната се намира в дясно от теб, а някой вляво се опита да я достигне, имаш пълното право да му се развикаш. Никога не заставай на линията, която някой с предимство вече е поел.

Ако двама сърфисти едновременно достигнат до върха на вълната от двете и страни и двамата имат право да тръгнат, респективно в двете противоположни посоки.

Като цяло не е прието да тръгнеш зад вълната, освен ако отпред не е абсолютно чисто.

Ако двама сърфисти се озоват един срещу друг на вълна, която се разбива в себе си, и двамата сърфисти имат предимство, но за да се предпазят от сблъсък е добре да се измъкнат бързо от линията.

Правило номер 2 – Не изкачай на линята на друг.
Това чисто и просто означава, че когато някой с предимство е поел линията си, нямаш право да тръгваш и ти, озовавайки се пред него. Това проваля линията му и е крайно дразнещо, да не говорим, че е и опасно. Запомни – може да е най-добрата вълна на света, но ако изкочиш пред някой, който вече е тръгнал, ще се почувстваш ужасно, човекът на който си отнел предимството ще е супер ядосан, а “префектната” вълна ще е прецакана завинаги.

Снимка: Стоил Димитров
Правило номер 3 – Гребането.
Винаги избирай да гребеш обратно към пика на вълните на място, което НЕ Е линията, по която хората сърфират. Това важи и за гребането при излизане. Никога не заставай на линията на някой, осен ако не е много, ама много далече зад теб, така че да не може а те достигне. Можеш да гребеш зад хората, които вече са се изправили и сърфират.
Може да ти се случи да се озовеш на кофти място, където няма да можеш да гребеш зад сърфист. Твоя отговорност е бързо да се махнеш от мястото, където евентуално би могъл да препречиш линията на някой, за да да се получи сблъсък. 

Правило номер 4 – Не си зарязвай борда.
Важно правило особено,  когато си на място, където има повече хора. Винаги гледай да си в контакт с дъската си и да я контролираш. Ако го оставиш да се лашка наляво-надясно, шансът да шибне някой по главата е голям, а последиците няма да са леки, тъй като както знаем сърф-бордовете са тежки и твърди. Ако спазваш това, то вече си една идея по-добър сърфист.

Правило номер 5 – Не се предреждай.
Имай търпение и недей да се промъкваш като змия между останалите сърфисти, за да си спечелиш предимство. Това е косвено опасно, тъй като ставаш изключително дразнещ за останалите около теб и може да си го отнесеш малко по-късно.

Правило номер 6 (особено важно за начинаещите!) – Избягвай линии, в които е вече препълнено с по-напреднали от теб сърфисти.
Мисля, че е посланието е доста ясно, но все пак – докато се учиш, избирай да гребеш към места с по-малко хора на тях. Как ще разбереш, когато си на грешното място? Ами освен, че ще има повече хора наоколо, ще има и повече строги погледи насочени към теб.

Снимка: Стоил Димитров

Правило номер 7 – Не ставай алчен.
Това, че можеш да хванеш всяка вълна, не значи, че е задължително да го правиш. Както се казва – сподели с приятел, когато даваш - ти се връща. Това се отнася и за каякарите и бодибордистите.

Правило номер 8 – Уважавай плажът.
Пази плажът чист. Толкова е просто. Когато си тръгваш, си прибирай отпадъците и дори никак няма да е зле, ако видиш нечии зарязани, да прибереш и тях. Това важи за всички.

Правило номер 9 – Карай кола отговорно.
Да, това засяга сърфинга. Недей да караш автомобила си бързо и неразумно около и до сърф спота. Имай уважение към местните, не заслужават да търпят глупостите ти.

Правило номер 10 – Ако сгафиш...
Не се шашкай, но запомни, че едно бързо извинение, никога не е излишно. Имай уважение към хората около теб, което не значи да им лазиш в краката (освен ако не си направил нещо непростимо разбира се, хаха). Не, честно – ако направиш нещо тъпо, ще е още по-тъпо да го подминеш без да се извиниш.

Това е. Не са трудни за запомняне, но са изключително важни и правят разликата между перфектния ден и ужасното прекарване.


Снимка: Стоил Димитров


  КОМЕНТАРИ
1
kaloqn 17.12.2012 14:08
na5eto more ne stavalo za surf- haaaa-ha-haAAa
2
mina 13.08.2011 21:19
тази статия ако не я е писал Стоил кой иначе би пропуснал Rule#1 - Have Fun
3
see1 12.05.2011 00:21
abe az do kolkoto sym 4uval na6to more nestavalo za syrf ? (imam v predvid samo s dyska bez drugite vidove )
4
bob ra 21.07.2010 18:22
ima oshte edno pravilo - Rule#1 Have Fun!
5
илко 10.05.2010 20:32
В Ахтопол (около фара и по рядко на къмпинг Делфин) и на плаж Силистар има яки вълни ! ! !
6
Цецо 28.10.2009 16:23
От тази година много се запалих по сърфинга.Може ли да кажете на кои плажове у нас са най-добрите вълни и има ли там съответно добри инструктори?А и има ли период в годината,когато излизат най-добрите вълни или поне когато най-често излизат хубави вълни?
Коментирай...
име (задължително)
имейл (задължително)
smile wacko stare non chinese oui evilgrin ohmy devlish cry mad closedeyes sleep dry unsure glare wink doze mellow blink huh happy tongue biggrin sick laugh rolleyes biggrin123 lipssealed excl w00t cool hehe angry inquisitive confused sad surf ph34r pinch blush roule
код (задължително)
 NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС WHITEROOM.INFO
Blueroom.info Whiteroom.info
2002-2009 © BLUEROOM.info е част от WHITEROOM.info snowboarding e-zine. Всички права запазени.