NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС
ТАГОВЕ
ПОСЛЕДНО В BR TV
Fiberglass and Megapixels
Тълпи от фотографи пристигат на Хаваите всяка зима...
Quiksilver Cypher Vision
Вижте Дейн Рейнолдс, Джулиан Уилсън, Жереми Флорес...
Cancer To Capricorn - последния филм на Reef
Екзоични сърф дестинации, красиви жени и жаждата з...
КАЛЕНДАР
Blueroom
Ивент/България
Ивент/Свят
Core!
Музика
Други
легенда
АНКЕТА
През Новата година искам...
 първо да изтрезнея. После ще му мисля.
 нова екипировка
 да карам на Хаваите с нова екипировка
 да карам навсякъде с новата си екипировка
 само да карам с приятелите си. Друго не ми трябва.
Интервю с Александър Бачев
14.11.2013 Bookmark and Share
Александър Бачев е на 16 години, но вече е републикански шампион по кайтсърф. Видяхме се, за да ни разкаже малко повече за себе си, а също и за предстоящото Световно първенство по kite racing в Китай. То ще се проведе на остров Хайнан между 18 и 24 ноември и ще бъде второто световно, на което Алекс ще участва.
 
 
Откога караш?
 
От 2009 г. Стоях на Градина цяло лято, баща ми беше започнал да се учи предната година и аз се запалих покрай него. И покрай учителя ми, Вальо - Габровеца, който е един от първите кайтисти в България и кара много яко. Започнах в неговото училище на Градина. След това той го премести в Египет и затова всяка зима ходя по един или два пъти да тренирам там.Вальо все още ми е треньор и мой много добър приятел. Нещо като ментор. Водил ме е на много състезания в България. Първото беше още през 2009 г, само няколко месеца след като се научих. От тогава започнах да ходя на всички състезания в България, които са три или четири на година, в зависимост от това, дали има вятър.
 
Какъв стил караш?

 
Карам фрийстайл откакто се научих, а от миналата година карам и course race. За съжалениe в България няма състезания по фрийстайл. В Приморско се правят опити за организация на едно, но поради недостатъчен вятър, не се провеждат често. В България като цяла не духа всеки ден.
 
Как се представяш на състезанията в България?

 
В момента съм републикански шампион. Тази година имаше четири състезания, спечелих всичките. Миналата година имаше три и спечелих две от тях, а на последното станах втори. Всички са в дисциплината course race.


 
А как си на състезанията в чужбина?
 
Миналата есен участвах на световно първенство в Италия. Там си сравних нивото с най-добрите. Имаше около 160 човека - мъже. В категорията до 18 г. се класирах осми. Тази година бях на три международни състезания, едно от тях беше в Черна Гора, където станах втори. Имаше едно в Истанбул, където станах 10-ти, там нямаше възрастово разделение. Това лято участвах и на европейска купа, отново в Италия. Там станах 4-ти при младежите и 31-ви при мъжете. За там се готвих един месец на палатка и карах с италианците.

 

Разкажи за Египет.
 
Супер е! Плитко е, водата е гладка. Карам в Хургада, на брега на Червено море. Там преди се е провеждал кръг от световната купа по фрийстайл. Един украинец има училище близо до спота, на който карам. Той е супер добър фрийстайлър, прави супер сложни трикове, всъщност прави всички трикове. Когато е там, ходя да карам с него и ми показва някои от тях.
 
Какво друго караш?

 
Карам сноуборд и ски. И двете ми харесват, те са различни усещания. Когато имам време, ходя на Боровец или на Витоша. Карам и уейк, все пак е много близко до кайта, но не се занимавам сериозно. Когато няма вятър, а има парк наблизо, например на Градина, ходя да карам уейк. Една пролет карах почти всеки ден на Казичeне, но там е доста по-трудно за трикове, особено, ако си свикнал да ги правиш на кайта. Начинът, по който те дърпат влека и кайта са различни и разбиванията на влека болят много повече.
 
Имал ли си сериозни пребивки?

 
Не.


 
Чувал съм за истории как вятърът подхваща крилото на някакви хора и ги стоварва чак на някой паркинг, върху някоя кола.
 
Това може да се случи на неопитни карачи, които се учат сами и не могат да преценят условията и силата на вятъра. Трябва да влезеш с много голямо крило на много силен вятър, за да се случи нещо подобно. Веднъж, докато още се учех на Градина, влязох с голямо крило при слаб вятър, който изведнъж се усили и така излетях сред чадърите. Но не беше голям инцидент, за щастие.
 
Разкажи за Световното в Китай.
 
Заминавам скоро. Спотът се казва Kingsbay Boao. Това ще бъде второто ми световно първенство. Миналата година ходих на световно в Италия. Станах 8-ми при младежите и 110-ти при мъжете. Тази година ще се опитам да се класирам по-добре.


 
Какво ще представлява трасето?
 
То ще бъде стандартно, сертифицирано трасе. Стартът се състои от мислена линия от две лодки, обърнати перпендикулярно на вятъра. На една миля надветрено (по посока към вятъра) има шамандура, която трябва да заобиколиш и да обърнеш обратно към лодките. Преди тях има още две шамандури, между които трябва да преминеш. Това се прави два или три пъти.
 
Стартират около 50 човека едновременно и затова трябва да обмислиш от къде ще минеш. Трябва да се пресметне вятърът - дали е постоянен, дали някъде не си сменя посоката, защото това ще промени твоя курс. Трябва да измислиш оптималния си маршрут.
 
За колко време финишираш на такова трасе?
 
Обикновено го минавам за около 22-24 минути. Дължината на трасето може да варира. Миналата година взех трасето на Световното в Италия за около 26 мин. Много зависи и от моментните условия - дали вятърът ще е силен или слаб. Зависи дали има голяма вълна или морето е гладко. Всичко това се отразява на скоростта.
 
Ще има ли други българи в Китай?
 
Ще има още двама. Те живеят в Америка, но ще се състезават за България.


 
Какво следва след Световното в Китай?
 
Това ще е последното ми състезание за тази година. Ако намеря спонсори за догодина, ще проверя календара и ще отида на първото по-близко състезаниe.
 
От местата, на които си бил, на кое се кефиш да караш най-много?
 
В Египет ми харесва много за фрийстайл, защото водата е гладка и е плитко. Много по-лесно е да учиш триковете без вълни. А и като е плитко, като паднеш, няма нужда да плуваш, за да си гониш дъската. Просто вдигаш кайта и ходиш. Спестяваш си много време и усилия. Иначе, ако заучаваш нов трик и паднеш във вълните, трябва да си гониш дъската с плуване, гълташ вода, изморяваш се…
 
В Египет има добър вятър през по-голямата част от годината. Събират се и добри карачи, които може да гледаш и да научиш много неща от тях.
 
Как е положението със спонсорите?

Ами търся си. По състезанията тук няма представители на фирми, които да се оглеждат за карачи. Надявам се да си намеря.
 
Към момента на излизане на интервюто Алекс вече тренира на китайска територия една седмица преди старта на Световното. Пожелаваме му да разцепи там и очакваме включване от него, след като се прибере.

Може да следите какво се случва с Алекс в Китай тук: https://www.facebook.com/Bachev.Alexander

  КОМЕНТАРИ
Коментирай...
име (задължително)
имейл (задължително)
smile wacko stare non chinese oui evilgrin ohmy devlish cry mad closedeyes sleep dry unsure glare wink doze mellow blink huh happy tongue biggrin sick laugh rolleyes biggrin123 lipssealed excl w00t cool hehe angry inquisitive confused sad surf ph34r pinch blush roule
код (задължително)
 NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС WHITEROOM.INFO
Blueroom.info Whiteroom.info
2002-2009 © BLUEROOM.info е част от WHITEROOM.info snowboarding e-zine. Всички права запазени.