NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС
ТАГОВЕ
ПОСЛЕДНО В BR TV
Fiberglass and Megapixels
Тълпи от фотографи пристигат на Хаваите всяка зима...
Quiksilver Cypher Vision
Вижте Дейн Рейнолдс, Джулиан Уилсън, Жереми Флорес...
Cancer To Capricorn - последния филм на Reef
Екзоични сърф дестинации, красиви жени и жаждата з...
КАЛЕНДАР
Blueroom
Ивент/България
Ивент/Свят
Core!
Музика
Други
легенда
АНКЕТА
През Новата година искам...
 първо да изтрезнея. После ще му мисля.
 нова екипировка
 да карам на Хаваите с нова екипировка
 да карам навсякъде с новата си екипировка
 само да карам с приятелите си. Друго не ми трябва.
Gone with the wind - Павел Бандилов
01.05.2009 Bookmark and Share

От дълго време се опитвах да се добера до него и нищо, че живеем в един град и дори сме приятели, наложи се да стигна чак до морето, за да направя настоящото интервю и да разкрия есенцията на този спорт. Известен с ораторските си способности, страстта си към екстремните преживявания и дружелюбния си характер, чаровната усмивка на Павката едвам се сдържаше вече, а нетърпението от появилите се условия за каране се изписваше видимо на лицето му. Усетих, че всеки следващ въпрос ще бъде безмислен, тъй като умът му бе завладян от една-единствена мисъл – как да се добере по-бързо до водата.

Е, такъв е живота на кайтсърфиста – има ли вятър него го няма, или може и да го има някъде в морето, но по-добре не го търсете, няма да ви обърне внимание! “Кайтът може да падне, но човекът никога!” – това бе последното,едвам доловимо, изречение, което изрече тичайки, преди да опъне линиите и да улови вятъра в морето...

А, ето и една ретроспекция на това, което се случи минути по-рано...


Помниш ли кога за пръв път чу или видя нещо за кайтсърфа?
Беше преди няколко години. Бях се занимавал с парашутизъм и след кризата в България бяха затворили аероклубовете поради липса на горива, пари и всичко, за което можеш да се сетиш. Намерихме резервен вариант в парапланеризма, летяхме си, но угодия няма никога. Винаги искаш да хванеш 100% от условията за каране и решихме, когато вятърът е силен да караме уиндсърф, а когато е по-слаб да летим. Започнахме по тази схема, и много се зарибихме. Парапланеристът, който ни запали, Вальо, ни каза тогава: “Пич, влезе ли ти вятъра един път в гъза, няма спиране!” и беше прав. При сърфа за разлика от парапланизма, без да обидя никого, хората са, супер яки, човече. Там се забавляваш 24 часа, спиш където ти падне, запознаваш се с някави хора, с които се забавляваш и обикаляш всякакви места. Смятах да си купя уиндсърф, когато Вальо (Гуруто, поради възрастта и опита си) ми каза да си взема кайт, “нещо средно между парапланер и сърф”. Бил го гледал по Евроспорт.  И така и направих, взех едно меко крило, направихме си някви дъски и записахме малко кайт от сателита и се почна едно ходене по мъките. Никой не знаеше за какво става въпрос, падане, влачене и много размазване. Но няма да забравя какво изпитах първите метри, които минах с това меко хвърчило... крещях, човече... май повече крещях, отколкото карах.

Какво те мотивира да опиташ? И какво усети при първия си опит?
Изглеждаше много ефектно и лесно. Просто още щом видях кайта ме грабна. Полудях, като тръгнах и се чувствах супер карач, но после разбрах колко съм зле доста бързо. Радостта от първите метри е нечовешка.
 


Колко време ти беше нужно да “влезеш в час”?
Проблема при мене беше, че не съм взимал уроци и всичко научаваш на принципа на опита и грешката, което е  доста болезнено и обезсърчаващо. Нещата стават доста бавно и опасно така. Опасно не само за тебе, но и за околните. Другата ми грешка беше оборудването. Имам предвид, бордът беше малък уейкборд, нещо което не беше във възможностите ми. За начало е добре човек да почне с една голяма дъска, дори и еднопосочна. Нещата ще му станат доста лесно и ще изгуби по-малко време. Но съм убеден, че при наличието на голямо желание, вземане на уроци (задължително) и подходяща екипировка на човек му трябва едно лято за да влезе в час.

Сигурно е, че за толкова време прекарано с кайта, имаш доста интересни  преживелици. Ще ни разкажеш ли някоя от тях?
Има много такива, сигурно може да се напише цяла книга, man. Няма да забравя, как след едно парти на къмпинг Златна рибка с Лари решихме да ходим на к-г Градина и влезнахме с неговия джип в морето. Бяхме толкова навътре, че като отворих вратата вълните ни заляха вътре. Не питай как го изкарахме, човече, и това не беше лесно. После ни бъзикаха, че сме щели да се прибираме по Марица вместо по магистралата.  На острова пък един път военните ни изкараха от водата и обявиха учение, а ние току-що бяхме пристигнали. Затвориха целия достъп към плажовете и трябваше с един кемпър да правим някакви планински изпълнения - да минаваме през някакви проходи, едвам не се обърнахме. В крайна сметка им се озовахме в гръб на войската и си карахме като пичове цяла седмица. Със Жорката сме седяли на Гьокчето само двамата цяла седмица, нямаше никой. През деня карахме, вечерта си говорихме и на втория ден си знаехме всичко един за друг, просто изстряскахме на оная скука и мизерия, но пък се сещам с много готино чувство за тогава. Срещал съм  много готини и странни хора, а такива хора винаги оставят страхотни спомени.  Извесно е, че кайтсърфът е доста опасен спорт. Ти познаваш ли го вече от тази му страна? Имал ли си моменти, в които си настръхвал от ужас?
Имал съм няколко инцидента, но когато нещо се случва да настръхнеш от ужас е последното нещо, което можеш да изпиташ. Всъщност не изпитваш нищо, man. Обикновено не мислиш, а действаш по инстинкт, чак след това, когато си мислиш за ситуацията оценяваш сериозността на положението. Нещата стават много бързо и няма време за страх или каквото и да  било. Най-сериозното е едно влачене, което преживях на язовир Тракиец. Както си карахме на 8-9 метра, изведнъж влезе порив, който удари на 16 метра и го държа  няколко минути. В този момент аз бях до брега и докато отцепя крилото се влачих към 50 метра. Доста болка имаше. Наката прелетя 100 метра във въздуха на к-г Градина и се разби на брега, имаше шевове по него, сериозна работа, но най-важното е че никой от нас не се е отказал и се надявам, че сме си взели поука.

Кога е най-благоприятното време за каране? А имаш ли си и любимо място?
Има ли вятър винаги  е по-готино пред алтернативата да седиш на брега, затова каквото Бог даде, иначе предпочитам готин, плътен вятър около 10м/с без пориви. Затова любимото място ми е Гьочкеада, там най-често духа така.

Кайтсърфът определено вече има почва в България. Как мислиш, в модерен спорт ли се превръща той?
Може да се каже, но не трябва да забравяме, че е и доста по-лесен от уиндсърфа. Оборудването е по-компактно, и се носи и събира  също по-лесно. Ефектен е, мацките се впечатляват – значи е модерен спорт. Много хора се опитват да карат поради тази причина. Затова и тука има доста позьори. Сериозните типчета се знаем, поради факта, че се засичаме всеки уикенд на морето или на острова и най-важното - наесен на студа сме си само ние на плажа на Бургас или зимата в Турция. Затова хората, които са фенове на това усещане са може би 20-30 човека в цяла България.


След като караш, няма начин да не познаваш и други хора, които го правят. Какъв тип са почитателите на този спорт, имат ли значение полът и възрастта?
Има най-различни хора, като професии и възраст. Личното ми мнение, е че полът няма значение, просто са рядко жените в България, които да имат воля и да нямат страх от кайта.  Но затова има вина и народопсихологията на българина. Но ми прави впечатление, че тези, които карат сериозно са “финансово независими”. Просто, за да инвестираш време и оборудване, места за каране, няма начин да не си “пачка”. Знам, че звучи обезсърчаващо, но и живота не е розов, man, а ако питаш мен и не трябва да бъде.  Ако искаш да ти е готино, какво значение имат парите. Големия кеф има и голяма цена, човече.

Какво включва екипировката за кайта? Кои са нещата, които човек трябва задължително да носи със себе си ,какво трябва да бъде облеклото?
Екипировката включва кайта, борда и трапец. Това е стандартното. По-тънкия момент, е че трябва преди да си купи нещо човек да подходи по-внимателно с оглед на това,  какво точно му трябва. Имам предвид какви умения има, дали му трябва по-спортно крило или дъска. Трапецът е от изключителна важност. Освен че трябва да покрива добре гърба, с оглед на по-добра протекция, той трябва да има например дръжка на гърба, за да може при по-силен вятър някой друг кайтер да ви помага, добре е също така да е такъв модел, който при каране няма да ви бяга около тялото. Това са все специфични неща, които всеки трябва да прецени за себе си. И разбира се, неопрена, изобщо облеклото. Дългият неопрен е задължителен, просто ще ви вдигне сезона с няколко месеца. Освен да ви топли един неопрен може да бъде и протектор, когато се налага.

Колко време продължава кайт сезона ? Кога окончателно го прибираш и зазимяваш или това изобщо не се случва?
Всяка година е различно. По принцип зимата се кара в Турция на континента на южен вятър. Но има момчета от Пловдив и Варна, които не спират човече, цяла година. Миналата година имаше добро каране на Коледа. Така че отговора на този въпрос, е че кайта не се зазимява.....никога...никога нe знаеш кога вятърът ще е супер!


И накрая дай няколко съвета на нашите читатели и бъдещи кайтсърфисти, какво e полезно да знаят преди да се захванат с практикуването?
За мен най-важното е да вземат уроци и да не подхождат високомерно и лекомислено. Задължително е посещението на училище, и то при добър учител. Да не се отчайват и отказват прекалено рано. Ако издържат до края ще усетят такав fun, че живота им вече няма да е същия. И тука идва проблема - мислиш само за кинти, за да отидеш да караш някъде, а по света има много места за каране, просто трябва да отидеш там и това е. Няма друг начин. Кайтът може да падне, но човека никога!

Интервюто взе Антония Начева.

  КОМЕНТАРИ
1
До финансовият анализатор 02.07.2012 20:51
Спокойно, още не сме стигнали дъното, макар че някой си мислят, че се отласкват от него, но това е само мираж, дъното е малко по - надолу, истинската криза едва сега започва, с вдигането на цената на енергията, било то природна или ресурсна, следващата вълна на кризата едва сега настъпва, пожелавам на господин финансовият анализатор с nikname:Underthesun да изплува от нея, сигурен съм че ще го направи, тъй като е стар морски вълк..... Поздрави и успех с плу
2
chocho 21.02.2011 16:42
bandini star morski vulk
Коментирай...
име (задължително)
имейл (задължително)
smile wacko stare non chinese oui evilgrin ohmy devlish cry mad closedeyes sleep dry unsure glare wink doze mellow blink huh happy tongue biggrin sick laugh rolleyes biggrin123 lipssealed excl w00t cool hehe angry inquisitive confused sad surf ph34r pinch blush roule
код (задължително)
 NEWS IN ENGLISH МАГАЗИНИ ВРЕМЕТО ЛИНКОВЕ БЮЛЕТИН СПИСАНИЕ ЗА НАС WHITEROOM.INFO
Blueroom.info Whiteroom.info
2002-2009 © BLUEROOM.info е част от WHITEROOM.info snowboarding e-zine. Всички права запазени.